Site içi seo; bir web sitesi için artık arama motorlarında üst sıralarda çıkmaktan öte, kullanıcılara daha iyi bir içerik deneyimi ve web sitesi deneyimi sağlama yöntemi olarak seo çalışmaları için çok önemlidir.
Site İçi(On-Page) Seo Nedir?
Site içi seo çalışmaları arama motoru botları tarafından web sitenizi hızlı ve sağlıklı bir şekilde taramasını hedefleyen çalışmaların tümünü içerir. Sitenize eklediğiniz içeriğin kalitesi, kullanılan etiketler ve başlık büyüklüklerinin önemli olması gibi sitenin ne şekilde inşa edildiğini arama motorlarının sağlıklı bir şekilde anlamasını sağlayan site haritalarının yapısını da içermektedir. Özetle arama motorları sitenizde anahtar kelimeler ve içerikten çok daha fazlasına önem vermektedir.
- Sitede kalma süresi ve hemen çıkma oranı,
- Sayfaların yüklenme hızı,
- Kullanıcı başına sitede toplam gezilen sayfa sayısı
Gibi faktörleri ancak site içi seo çalışmaları ile iyileştirmeniz mümkün olacaktır.
Site İçi Seo Analizi Nasıl Yapılır?
Arama motorlarının önem gösterdiği her faktöre ayrı ayrı dikkat etmek sıralamanızı daha da üstlere çıkarma şansınızı artıracaktır. Site içi seo analizi yapabilmek için ilk büyük resimden detaylara doğru inmek daha akıllıca bir yol olacaktır. Bundan dolayı ilk adım olarak site hızı analiz ve optimize edilebilir. Site hızını ölçmek için başta Google ve GT Metrix olmak üzere onlarca güvenilir araç bulunmaktadır. Buradaki olumsuz verileri iyileştirerek web sitenizin hızını yüksek tutmaya dikkat gösterin.
Site hızı ile ilgili problemleri çözdüğümüze göre içerik yüklemeye başlamadan önce URL yapılarını düzenlemenin vakti geldi. Karmaşık URL yapıları arama motorlarının ne sunmaya çalıştığınızı anlamasını zorlaştırır. Url yapılarınız mümkün olduğunca anlaşılır ve kısa olmalıdır.
Analizin diğer aşamasında sitede kırık link bulunmadığına emin olmasınız. Web sitenizde kırık linklerin bulunması tarama bütçenize doğrudan etkilidir. Bu nedenle 404 hatası veren her sayfa aleyhinize olacaktır.
Site İçi Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
Temel faktörleri adım adım analiz ederek sorunları giderdiğimize göre asıl çalışmalarımıza devam edebiliriz. Öncelikle temel yapı sağlam ise ikincil olarak içerik eklenen her bir sayfada başlık ve alt başlıkların anahtar kelimeleri içeriyor olması ve hepsinin H1, H2 etiketleri ile ayrıca düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Fazla dikkat edilmeyen ancak son derece önemli olan diğer husus ise yazı içerisinde bulunan görsellerin kullanımı. Mutlaka orijinal içerik kullanmaya dikkat edin Google botları spam içeriği algılayabildiği gibi çalıntı görseli de rahatlıkla tespit edebilmektedir. Görselin ismi ve alt etiketinin ilgili anahtar kelime hakkında ipucu vermesi de son derece önemlidir. Bir yazı ne kadar ilgili görsel içeriyorsa çoğu zaman o kadar iyidir. Dolaylı olarak kullanıcının web sitesinde kalma süresini artıracağından dolayı, bu olumlu deneyim arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur.
Site İçi Seo Kontrol Listesi
Site içi seo her ne kadar her çalışma için farklı dinamikler taşıyor olsa da, temel kontrolleri birkaç başlık altında yapabilirsiniz.
1- İçerik Odaklı Kontroller
Bir içeriğin içerisinde H1,H2 gibi etiketlerin varlığı, konu bütünlüğü, anahtar kelime kullanım şekli, görsellerin boyutu gibi içeriği oluşturan faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. Örneğin konu ile alakasız görseller, başlık içerisinde anahtar kelimelerin olup olmaması gibi faktörleri incelemelisiniz.
2- Link Yapıları
Bir web sitesinin link yapıları kullanıcılar tarafından güvenilirliği ve kolay akılda kalıcılığı olması açısından önemlidir. Mümkün olduğunca içerisinde anahtar kelime barındıran ve mümkün olduğunca kısa – öz bir url yapısı oluşturulmalıdır.
3- Temel Teknik Kontroller
Temel teknik kontrollerin başında sitenin ne tarzda bir kod yapısına sahip olduğu incelenir. Temel manada web siteyi yormayan, sade ve kolay taranabilir bir kod yapısına erişmek, teknik optimizasyonların tamamı için genel hedeftir.
4- Site Hızı
Web site hızı bir kullanıcı ziyareti için en önemli etkenlerden biridir. Kullanıcı eğer sitenize hızlı bir şekilde ulaşabiliyor ve sayfalarınız arasında hızlıca gezinebiliyorsa, web siteniz ile etkileşime girmesi, içeriklerinizi okuması, sizinle iletişim kurması veya ürün satın alması gibi hedeflemelerinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz.